Наближават най-светлите празници в годината – Бъдни вечер и Коледа, а

...
Наближават най-светлите празници в годината – Бъдни вечер и Коледа, а
Коментари Харесай

Само баба знае хитринките за перфектната домашна питка за Бъдни вечер и Коледа – хем да бухне, хем да е хрупкава:

Наближават най-светлите празници в годината – Бъдни вечер и Коледа, а всички знаем, че традицията повелява на масата наложително да има ритуален самун. Дали ще е содена постна питка или пухкава питка с квас за Коледа (някъде прибавят в тестото и късмети), това във всяко семейство е друго.

Със сигурност и във вашето има някоя изпитана от времето рецепта за празнична погача, само че през днешния ден ще ви разкрием тези бабини секрети, с чиято помощ ще направите идеалното тесто за питка:

Подготовка на брашното

Брашното е главният съставен елемент на всяко тесто. Консистенцията му би трябвало да е ронлива, бяла и без бучки. За да се отстраняват всевъзможни примеси, брашното се пресява през особено решето.

Допълнителни съставки

В доста краища на България содената питка се заменя с питка с квас, а, както знаем, тестото с квас си има своите тънкости. За да стане тестото с квас охолно и меко, към него се прибавя разтворено във вода нишесте, тъй че печивата остават меки за дълго време. Или се прибавя малко грис, 1 с. л. на 0,5 литра вода.

Течности

Обикновено тестото се прави с прясно мляко. Желателно е, обаче, да се добави 0,5 чаша минерална вода или прибавете 0,5 с.л. сода за самун, загасена с оцет или лимонен сок. В тестото с квас прибавете течност, чиято температура би трябвало да бъде 30 градуса.

Температура на съставките

Всички съставки за всяко тесто би трябвало да са със стайна температура. Те би трябвало да бъдат извадени от хладилника авансово.

Масло

Не се прибавя разтопено към тестото, а се прибавя в самия завършек на месенето със стайна температура. Най-важното изискване за чудесно печиво Колкото повече мазнини, толкоз по-малко течност.

Яйца

Яйцата се слагат в тестото, разграничено на жълтъци, които се прибавят първоначално, придават искра и усет на печивото и белтъци, които се прибавят в самия край.

Захар

Трябва да се внимава с количеството захар и да не се прекалява.

Набухвател

По-добре е да употребявате прясна квас, в сравнение с суха. Содата за самун може да придаде на печивото не изключително прелестен усет, в случай че добавите повечко. Непременно загасете содата в малко оцет или кисело мляко, преди да я добавите към тестото. Може да замените содата с газирана вода. Бакпулверът се пресява през решето и се смесва с брашното.

Тайната на съвършеното тесто – не забравяйте да добавите малко нишесте!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР